O K A  B U R E N 
voor en door ouders van kinderen die anders zijn

2e avond 20 juni 2019

In je kracht staan

Staan en opstaan

In je kracht staan is makkelijk gezegd als je krachtloos bent geworden

Krachtloos door - het niet begrijpen-

Krachtloos door – al het zoeken-

Krachtloos door – het niet kunnen uitleggen-

Krachtloos…

In je kracht staan betekent juist dat je soms krachtloos bent

Krachtloos- opkijken en opstaan,

om weer in je kracht te staan en weten

dat er een tijd komt dat je weer krachtloos bent…

weer opkijkt, weer opstaat om

…in je kracht te staan!

gedicht van Danielle van Laar

 

Kernkwadranten zijn een optelsom met een prachtige uitkomst!

Op de tweede avond van OKA, donderdag 20 juni, borduurden we voort op de eerste avond. Op de eerste avond bespraken we aan welke waarden we als ouders trouw wilden blijven en welke kracht we in onze opvoeding zagen? Daarvandaan vertrokken we op de tweede avond. In je kracht staan, terwijl we ons wel eens krachteloos voelen in de opvoeding van ons kind die anders is.

Door de kernkwadranten van onszelf en van een ander helder te hebben kun je beiden groeien, ook al ervaar je soms dat je lijnrecht tegenover elkaar staat. Het mooie van kernkwadranten is dat wat je als storend bij de ander ervaart, uiteindelijk leidt naar je eigen kwaliteit en de kwaliteit van een ander. Bij elkaar opgeteld een mooie uitkomst!

De uitleg over de kernkwadranten gaven ons een inzicht in de eigenschappen waarmee een kind wordt geboren. Ze geven het kind zijn of haar eigenheid en spelen mee in de relaties met anderen en speelt ook zeker een rol in het functioneren van het gezin, op school en daarbuiten. Het belang van de kernkwadranten is deze te leren zien, te waarderen en hierop af te stemmen. Dat is vooral in een gezin met een kind die anders is, een uitdaging, maar zeker de moeite waard.

Het voorbeeld van een zoon die vasthoudt aan een afspraak, terwijl de situatie veranderd is, was hierin de leidraad. Als je kind die anders is vasthoudt aan een afspraak, kun je er tegenin gaan, eisen dat hij flexibel moet zijn, dan breekt het lijntje. Fijner is om zijn kwaliteit in deze situatie te ontdekken en hierop af te stemmen.

In de pauze hebben we weer genoten van heerlijke cake met een kopje koffie of thee. We konden elkaar spreken naar aanleiding van het voorstelrondje aan het begin van de avond, of over wat je zelf of de ander ervaart in het contact met zijn of haar kind dat anders is.

Na de pauze zijn we in groepjes uiteen gegaan om allereerst je eigen kernkwadranten duidelijk te krijgen. Daarna konden we door middel van het dubbelkwadrant de kwaliteit helder krijgen achter de eigenschap waar je moeite mee hebt in de opvoeding met een kind dat anders is. Deze manier helpt om achter de meningsverschillen of punten die je hebt met je kind die anders is, je puber of van iemand in je omgeving, waar je steeds weer tegenaan loopt, de kernkwadrant te ontdekken.

Als je tegen de starheid (= valkuil) van je kind aanloopt, kun je de kwaliteit duidelijk zijn ontdekken en daarop afstemmen in plaats van te eisen dat je kind flexibel moet zijn.

We kijken weer terug op een mooie, interessante avond waarbij elkaar ontmoeten, verbinding hebben en inzicht krijgen in onze opvoeding, handen en voeten kreeg. We zien uit naar de volgende avonden.

Voor nu eerst een fijne vakantie gewenst, ook en misschien wel vooral met je kind die anders is. Geniet van elkaars kwaliteiten en accepteer de valkuilen, alleen zo kun je in je kracht staan!


 Gastspreker

Danielle van Laar, leerkracht en beeldend therapeut

schema Kernkwaliteit
schema kernkwaliteit .pdf (188.84KB)
schema Kernkwaliteit
schema kernkwaliteit .pdf (188.84KB)
E-mailen